Historia

Spanska inbördeskriget

Kvinnor i strid

Spanska inbördeskriget startade i juli 1936 i och med general Franco militärkupp mot den folkligt valda republiken. Ett krig som varade fram till den första april 1939 och som påverkade ett helt land och dess folk. På den spanska jorden utkämpades bittra strider mellan republiken och de militära kuppmakarna samt massakrer och avrättningar på soldater och civila. Men inbördeskriget var inte enbart en spansk intern strid utan engagerade långt utanför dess gränser.  Till den spanska republikens försvar anslöt sig mer än 40 000 frivilliga från hela världen, däribland cirka 530 svenskar. Svenskarna stred först och främst i de internationella brigaderna och några få i anarkisternas organisation CNT-FAI. Det var en tid av idealism, gott stod mot ont, och där många ansåg att fascismen var ett hot inte bara gentemot Spanien utan mot Europa och resten av världen. 164 svenska frivilliga kom aldrig hem igen.

Inbördeskriget blev ett förspel till andra världskriget för både Hitler och Mussolini sände trupper och militär utrustning till Francos arméer. Spanien blev på så vis arenan för Nazitysklands generalrepetition inför det andra världskriget. Till exempel så genomförde Kondorlegionen, en enhet ur Luftwaffe, bombningen av staden Guernica som till stor del jämnades med marken. Guernicas förstörelse inspirerade till Pablo Picassos världskända tavla med samma namn. Den spanska republiken fick stöd från Sovjetunionen och Mexico. Europas länder hade skrivit på en non-interventionspakt som innebar att man inte skulle lägga sig i eller bidra med militär utrustning åt någondera av de stridande parterna. Tyskland och Italiens inblandning skedde så att säga i det fördolda, trots att deras närvaro var uppenbar.

Under krigsåren var även Spanien en experimentell kittel för olika politiska ideologier, kampen stod inte bara mellan fascism och demokrati, utan även om vad en eventuell seger för republiken skulle innebära. De första och enda egentliga anarkistiska experimenten tog sig här gestalt i olika byar runt om i landet. Spanien kunde och skulle visa vägen för övriga Europa, med Francos seger var vägen utstakad och öppen för fascismen och nazismen att erövra Europa. Bara fem månader efter republikens fall gick Hitler och hans Tyskland över gränsen till Polen och andra världskriget tog sin början.

Nisse Lätt med kamrater
Gruppbild från fronten i Aragonien 1937, stående från vänster: okänd kamrat, troligen tysk, Norrblom från Stockholm (kulspruteskydd), Andersson från Stockholm (kulsprutegruppen). Knästående från vänster: Nisse Lätt (kulsprutegruppen), Hagberg från Stockholm (kulsprutegruppen)

Spanska inbördeskriget är en väsentlig del av vår moderna historia och de böcker som skrivits, från historieböcker till ögonvittnesskildringar, är ofta fascinerande, omtumlande och gripande. Jag vill rekommendera Antony Beevors bok ”Spanska inbördeskriget”, George Orwells ”Hyllning till Katalonien”, Göte Nilssons ”Svenskar i spanska inbördeskriget” och Nisse Lätts "Som milisman och kollektivbonde i Spanien". 1995 gjorde regissören Ken Loach en smått underbar film om en spanienfrivillig. Filmen heter Land och Frihet. På Youtube finns mycket annat för den som är intresserad av inbördeskriget, som dokumentärfilmer och originalfilm från krigsåren. Några av filmerna finns länkade i listan till vänster. Här bredvid hittar du en lista på de böcker som finns att låna på Koordinaten om kriget.

Text: Jonas Stål

 

Läs mer om Spanska inbördeskriget

177507
Av: Meurling, Per
Utgivningsår: 2019
154258
Av: Linden, Tommy
Utgivningsår: 2018
154280
Av: Lindén, Tommy
Utgivningsår: 2018
112262
Av: Jörgensdotter, Anna
Utgivningsår: 2017
Hylla: Hc ROMANER
101148
Av: McKinley, Tamara
Utgivningsår: 2016
Hylla: Hce ROMANER
104838
Av: Meurling, Olov
Utgivningsår: 2016
119521
Utgivningsår: 2016
Hylla: He.02/DR
Förlag: NonStop Entertainment ;Viddla [distributör]
174446
Av: Hemingway, Ernest
Utgivningsår: 2016