Oxelösundsrummet

Oxelösundsrummet Oxelösundsrummet

Män med hästar, 40-talet, Aspa

Välkommen till Oxelösundsrummet! Här har vi samlat material om stadens historia i dokument, film, bild och ljud.

I Oxelösundsrummet kan du bland annat ta del av kvinnornas historia i staden, busstrafikens historia, läsa och lyssna på fascinerande livsöden, se filmen om Hävringes siste lots, se Pelle Lööfs fotografier och Åke Berglunds bilder, och mycket mera.

arbetare

Lyssna eller läs intervjun med två gamla fiskargubbar. Se vilken litteratur som finns om yrkeslivet i Oxelösund.
> Till Arbete och företag

filmmaskinist

Se filmer från och om Oxelösund. Filmerna finns att se direkt på youtube, besök våran filmkanal här. Men för att förenkla det hela samlar vi dem även i ett filmarkiv direkt här i Oxelösundsrummet.
> Besök filmarkivet här.

teaterbild

Läs Oxelösundsvisor och Oxelösundsdikten från 1950 samt se vilka som tilldelats kulturstipendiet under årens lopp.
> Till Kultur

barn på biblioteket

Se ett stort register över böcker och skrifter om Oxelösund som finns på Oxelösunds bibliotek. Vissa av titlarna ligger även ute att läsa i fulltext direkt här i Oxelösundsrummet.
> Till Litteratur och texter

pojke som lyssnar på radio

Här har vi samlat de ljudfiler som finns bevarade med intervjuer, samtal och reportage om och kring personer och händelser i Oxelösund.
> Till Ljudarkivet

en kille och en tjej

Här hittar du fascinerande livsberättelser från gamla Oxelösundare. Läs om hur det var att vara statarkärring, mästerlots, musiker med mera. Intervjuerna spänner över en tid från 1950 till 1970-talet.
> Till Personer

bussHär hittar du röstlängd från 1909, namnförklaringar och kartor från så längt tillbaka som 1890. Studera dem i högupplösning i din dator.
> Till Samhälle

innebandy

Sport- och fritidsaktiviteter genom tiderna i Oxelösund. Läs om Ramdalens IP och dess historia.
> Till Sport och fritid

tema järnverket
Fördjupa dig i järnverkets över hundraåriga historia i Oxelösund. 
> Till Tema: Järnverket

Kvinnornas Oxelösund
Kvinnornas Oxelösund i bild, text och film. 
> Till Tema: Kvinnornas Oxelösund

Tema: busstrafiken
Oxelösundsrummet presenterar här den uppskattade och välbesökta utställningen från 2012 av Olle Brennius.
> Till Tema: Busstrafik

Besök Oxelösunds bildarkiv Besök Oxelösunds bildarkiv

diamant
    - stadens historia i bilder

Hasse Appelkvists musikskatt Hasse Appelkvists musikskatt

Hasse Appelkvist

Hasse Appelkvist är en välkänd Oxelösundstrubadur som startade sin musikaliska bana ibörjan av 1970-talet. Här kan du ta del av och lyssna på Hasses album "Funderingar" från 1978 plus tre album till inspelade under 1990- och 2000-talet.

Till Hasses album

Anders Fröman och Hävringe Anders Fröman och Hävringe

Anders Fröman gav år 2000 ut skriften Hävringe, Oxelösund och lotsning som omfattar tiden fram till 1882 och som är utdrag från brevväxling mellan lotsar, åldermän, lotsuppsyningsmän, lotsdirekörer, viceamiraler, landshövdingar m fl. som Fröman tagit fram från olika arkiv. Brevväxlingen omfattar bl.a. båkbygget på Hävringe, lotsarnas hårda kamp för att få ihop till brödfödan, få en hamn och vaktstuga på Hävringe, bestraffningar, grundstötningar, lotsrullor, sjömätningar och biografier. Fröman, som dog 2011, donerade allt sitt forskningsmaterial till Hembygdsföreningen där Skärgårdsgruppen nu sammanställt en ny version av Hävringe, Oxelösund och lotsning som omfattar tiden fram till 1908. 

Några nya kapitel som Fröman planerade för med fotografier, sjökort, kartor och ritningar är införda. Dessutom är Frömans uppsatser Lotsen Eric Asplund i Oxelösund och Hävringe båk 250 år med. En skrift som behandlar donationen har Skärgårdsgruppen också sammanställt.

bokomslag
Låna eller köp böckerna på Koordinaten.
Hävringe, Oxelösund och lotsning omfattar 328 sidor och kostar 250 kr ochAnders Frömans donation – en översikt omfattar 32 sidor och kostar 50 kr.

Historien i Sörmland Historien i Sörmland

  sörmlands museum logo

Runt om i Oxelösund finns 26 röda stolpar med vimplar. Här berättas om sjöfart och kustliv, om människor som har varit beroende av havet, som seglat, lotsat, vaktat fyrar, fiskat, sjörövat och många fler. Och om kanoner, bananer, malm och segeltävlingar.

Läs mer hos Sörmlands museum