Litteraturquiz

Litteraturquiz Litteraturquiz

Grattis till de två vinnarna Ola och Camilla som vann i bibliotekets litteraturquiz! Fina bokpriser finns att hämta i Koordinaten. Här nedanför presenterar vi de rätt svaren i quizet och håll utkik snart kommer ett nytt. Stort tack till alla som deltog.

Dostojevskij Litteraturquiz

1. Duon Filip & Fredrik gav 2009 ut en roman som nu blivit aktuell på bio. Vad heter den?

 
 
 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Tårtgeneralen

 

2. I år fyller den norske författaren Karl-Ove Knausgård 50 år. Han slog igenom internationellt med en självbiografisk romansvit i sex delar. Vad heter romansviten?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Min kamp

 

3. Nobelpriset i litteratur har sedan 1901 delats ut 114 gånger, av dessa har bara priset tilldelats 14 kvinnor. Vem av dessa kvinnliga författare har inte fått priset?

 
 
 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Virginia Woolf

 

4. I år skulle regissören Ingmar Bergman fyllt 100 år. En av hans favoritförfattare var August Strindberg. Vilken av följande romaner skrevs av Strindberg?

 
 
 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Inferno

 

5. Boken som sålde mest i svenska bokhandlar under februari 2018 var Dan Browns "Begynnelse". Det är den femte boken i serien om Harvardprofessorn Robert Langdon. Men vad heter den första boken i serien?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Änglar och demoner

 

6. Vem är författaren på bilden? Hennes pappa är även han en känd författare och själv skrev hon romanen "Störst av allt".

 
 
 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Malin Persson Giolito

 

7. Frankenstein fyller i år 200 år. Men vem var det som skrev boken om det klassiska monstret 1818?

 
 
 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Mary Shelley

 

8. Flera svenska författare har sett dagens ljus eller vuxit upp i Oxelösund. Vem av följande författare har inte någon anknytning till Oxelösund?

 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Johannes Anyuru

 

9. För 150 år sedan satt den ryske författaren Fjodor Dostojevskij och skrev ned romanen "Idioten" på sin kammare. Den blev ett av flera klassiska verk av hans penna. Vilken av följande titlar är inte skriven av Dostojevskij?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Döda själar (av Nikolaj Gogol)

 

10. I mitten av mars i år släpptes den här tegelstenen vid namn "4231" av en välkänd amerikansk författare som bland annat skrivit det som går under namnet "New York-trilogin". Vad heter han?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Rätt svar: Paul Auster