Litteraturquiz

Grattis till de tre vinnarna Helena, Pernilla och Sara som vann i bibliotekets klassikerquiz! Fina bokpriser finns att hämta i Koordinaten. Här nedanför presenterar vi de rätt svaren i quizet och håll utkik snart kommer ett nytt. Stort tack till alla som deltog.

Simone de Beauvoir: Vi älskar att läsa  

 

1. Hon föddes i Boston, USA, 1932 och gick bort bara 31 år gammal. Hon är framförallt känd för romanen Glaskupan. Vem söker vi?

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rätt svar: Sylvia Plath

 

2. Han fick dela på nobelpriset i litteratur 1974 och är framförallt känd för titlar som Nässlorna Blomma, Vägen Till Klockrike och Aniara. Vem söker vi?

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rätt svar: Harry Martinson

 

3. Hon skrev den feministiska klassikern Det Andra Könet (1949), men gav även ut romaner som Mandarinerna och Andras Blod. Vem var hon?

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rätt svar: Simone de Beauvoir

 

4. Han skrev klassiker som Farväl Till Vapnen, Klockan Klämtar För Dig och Den gamle Och Havet. Vem var han?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rätt svar: Ernest Hemingway

 

5. Han var en av huvudpersonerna i den så kallade Dreyfusaffären då han författade det öppna brevet Jag anklagar! i slutet av 1800-talet. Fransman med stort socialt patos som bland annat författade Den Stora Gruvstre´jken. Vem var han?

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rätt svar: Émile Zola

 

6. Hon föddes i Franska Indokina 1914 och skrev bland annat Älskaren och Hiroshima Min Älskade. Vem var hon?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Svar: Marguerite Duras

 

7. Han är en av Finlands mest älskade författare och mest känd för titlar som Okänd Soldat, Högt Bland Saarijärvis Moar, Upp, Trälar! och Söner Av Ett Folk. Vem söker vi?

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rätt svar: Väinö Linna

 

8. Charles Dickens hör till 1800-talets mest lästa och omtyckta författare. Men vilken av följande romaner skrev han inte?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rätt svar: Mörkrets hjärta

 

9. Han skrev bland annat den kända dikten Korpen, men är mest ihågkommen som en av pionjärerna inom deckargenren med bland annat novellen Morden På Rue Morgue. Vem var han?

 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rätt svar: Edgar Allan Poe

 

10. Selma Lagerlöf debuterade 1891, fick nobelpriset 1909 och levde större delen av sitt liv på sitt älskade Mårbacka i Värmland där hon skrev flera av sina mest kända verk. Men vilken av följande romaner skrev hon inte?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Rätt svar: Kvinnor och äppelträd

 

Oxelösunds bibliotek, Allaktivitetshuset Koordinaten, Järntorget 7-9, 613 81 Oxelösund, 0155-383 50, biblioteket@oxelosund.se