Hjälp Hjälp

Hjälp

Här får du hjälp med de vanligaste frågorna om biblioteket, vår hemsida och hur det fungerar att låna hos oss. Hittar du inte svar på din fråga så kontakta oss så hjälper vi dig, kontaktuppgifterna hittar du längst ner på sidan.

Vanliga frågor Vanliga frågor

Hur skaffar jag ett lånekort?
Hur skaffar jag en pinkod?
Hur loggar jag in på hemsidan?
Hur lång är lånetiden?
Hur reserverar jag?
Hur lånar jag e-böcker?
Hur får jag tag på en bok som biblioteket inte har?
Vad kostar det?
Kan man kopiera, skriva ut och skanna hos er?
Kan man låna datorer och wifi hos er?
Vilka språk har ni böcker och tidningar på?

 

Hur skaffar jag lånekort?
För att få ett lånekort måste du själv ta dig till biblioteket med giltig legitimation, pass eller liknande. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få låna hos oss. Barn och ungdomar under 18 år måste ha målsman med sig eller en ifylld blankett från målsman. Blanketten går att hämta här nedanför eller  hämtas i informationen i biblioteket. Lånekort är gratis. Förkommet lånekort som behövs ersättas kostar 15 kronor för barn och 30 kronor för vuxna.
Blankett - jag vill ha ett lånekort!
 

Hur skaffar jag en pinkod?
Pinkoden består av fyra siffror. Om du saknar eller har glömt din kod behöver du besöka biblioteket för att få en ny. Ta med dig din legitimation. Det går inte att få en ny pinkod automatiskt via webben. 
 

Hur loggar jag in på hemsidan?
Logga in genom att klicka på hanglås-ikonen  högst upp till höger på sidan för att se dina lån och aktiviteter. Förutom att låna och reserverar media så kan du även lämna betyg och taggar (nyckelord) på böcker, film, spel och musik, samt lämna kommentarer och recensioner, göra egna minneslistor på vad du läst eller kanske vill läsa. Du loggar in antingen med:

  • Lånekortsnummer (11 siffror) + fyrsiffrig pinkod
  • Personnummer (ÅÅMMDDXXXX) + fyrsiffrig pinkod
  • Användarnamn + lösenord
     

Hur lång är lånetiden?
Vanlig lånetid på biblioteket är 28 dagar. Skivor, filmer och tidskrifter har dock 7 dagars lånetid. Vissa populära titlar med många i kö på kan ha korttidslån med 14 dagars lånetid. Vid kortidslån meddelar vi dig det vid utlånet.
 

Hur reserverar jag?
Om boken du vill låna är utlånad så kan du ställa dig i kö genom att reservera den. Det kostar 10 kronor och då får du ett meddelande så fort boken finns att hämta på biblioteket. Så här gör du: Klicka på boken du vill ställa dig i kö till och klicka på knappen "Reservera". Välj hämtställe Oxelösunds bibliotek och klicka ok. Behöver du boken innan ett specifikt datum skriver du in det i "Giltig till".
 

Hur lånar jag e-böcker?
Du kan låna e-böcker direkt via vår katalog (logga in, sök rätt på titeln du vill läsa och ladda ned den) eller via Elib. Börja med att klicka dig fram till Elibs hemsida. Det första du behöver är ditt lånekortsnummers alla 11 siffror plus din fyrsiffriga pinkod. Ditt lånekortsnummer hittar du under Mina sidor och Mina Uppgifter. Om du inte kan logga in, kontakta biblioteket. För att läsa e-böcker behöver du ett läsarprogram. Det är ett gratisprogram som du använder för att läsa e-boken på din dator eller annan enhet. Se under fliken "Så funkar det" på Elibs hemsida. Du måste registrera dig hos programtillverkaren Adobe och vara 13 år fyllda. Denna åldersgräns är det Adobe som står för och vi på biblioteket beklagar detta. Skaffa ett Adobekonto här. Läsprogrammen hittar du under fliken "Så funkar det" här. För att låna en e-bok så skriver du in ditt lånekortsnummer (11 siffror) och din pinkod. Du kan låna max två titlar per vecka. Mer information hittar du här. Från Projekt Runeberg, Litteraturbanken och Project Gutenberg kan du läsa äldre nordisk litteratur respektive världslitteratur gratis. Inget läsarprogram behövs. OBS! Det går tyvärr inte att låna e-böcker från Elib med operativsystemet Linux.


Hur får jag tag på en bok som biblioteket inte har?
Du kan antingen lämna in ett inköpsförslag eller beställa ett fjärrlån (fjärrlån kostar 25 kr/titel).


Vad kostar det?
Alla aktuella avgifter hittar du här.


Kan man kopiera, skriva ut och skanna hos er?
Ja, det kan man. Se vår sida om avgifter för prisuppgifter.


Kan man låna datorer och wifi hos er?
Ja, det kan man. Vi har flera internetdatorer, en studiedator och en släktforskardator. Vi har även gratis wifi som du får inloggningsuppgifter till i vår informationsdisk.

 

Vilka språk har ni böcker och tidningar på?
Vi har böcker på ett tjugotal språk och med tjänsten Pressreader kan du läsa över 5800 dagstidningar och magasin på 58 olika språk från världens alla hörn. Läs mer om vårt utbud på olika språk här.

Oxelösunds bibliotek