Poesi

Catullus: vackert och obarmhärtigt

Catullus

"Hatar gör jag och älskar ändå. Du frågar mig varför.
Vet inte, men det är så. Ständigt torterar det mig.
"

Det är alldeles för sällan som jag brister ut i skratt när jag läser en diktsamling, ofta är dikter mer förknippade med allvar och tyst eftertänksamhet. Visst kan man känna glädje när man läser diktare och deras texter, men det är mer en tyst inre lycka som sprider sig i kroppen och inte ett spontant skratt. Senast jag skrattade högt till en diktsamling var till den romerske poeten Catullus, som förövrigt har sagt att det inte finns något fånigare än ett fånigt skratt så där fick jag.

Dikter om kärlek och hat är en nyöversättning gjord av Gunnar Harding och Tore Jansson och som gavs ut förra året. För Catullus var för mig en överraskning som rörde om i mitt medvetande och mina förutfattade meningar om antikens poesi. Hans diktning är rättfram, obarmhärtig, lidelsefull, sexuell och förvånande samtida. Det trots att det snart är 2000 år sedan Catullus dog endast 30 år gammal.

"Storkuken gör ett försök att bestiga Helikons höjder,
muserna använder grep för att få ner honom fort
."

Catullus föddes i Verona ca. 84 f.Kr. och var samtida med Julius Ceasar, som var bekant med Catullus far. I tidiga tonåren begav sig Catullus till Rom där han blir en av huvudgestalterna i neoterikerna, det vill säga de nya poeterna som diktade om det de upplevde här och nu samt om kärlekens rus och våndor. Och Catullus är en av världslitteraturens stora kärleksdiktare i de dikter som riktar sig till hans älskarinna Lesbia.


Catullus

"Du vill veta hur många kyssar jag vill
ha, min Lesbia, innan jag mig nöjer.
Lika lätt är att räkna alla sandkorn
i den lybiska öknen vid Kyrene,
från den glödhete Jupiters orakel
till den heliga grav där Battos vilar.
Lika lätt är att räkna nattens stjärnor,
som tyst åser förstulna kärleksmöten.
"

Men Catullus är även en brutal och skicklig smädesdiktare. Ingen som retade upp Catullus gick fri från hans dikting, och det är under dessa passager det ibland är omöjligt att hålla emot ett skratt till diktarens orädda och rättframma stycken. Inte ens Julius Ceasar gick fri från Catullus smädelser, i en passage nämns han till exempel som Bög Romulus. I Dikter om kärlek och hat möter vi en sexuell frispråkighet härstammande från en tid då homosexualitet var accepterat. För i dikterna är det sexuella ständigt närvarande, i kärlek som i hat, till Lesbia, mot vänner och ovänner, mot tillfälliga relationer och makten.

"Snuskige Victius, dig om någon passar det in på,
det som sägs om en dum, enfaldigt pladdrande man:
en sån tunga är bra att ha för att finslicka rövar
eller för att slicka bort lorten från drängarnas skor.
Vill du ta kål på oss alla, du stinkande Victius,
öppna din mun och direkt får du just denna effekt.
"

Text: Jonas Stål
Publicerad: 2010-02-16

Källor: Nationalencyklopedin, SvD och Dikter om kärlek och hat

Låna Catullus dikter

51804
Av: Catullus, Gajus Valerius
Utgivningsår: 2007
Hylla: Hce.03 DIKTER
Förlag: Wahlström & Widstrand