Hannas boktips Hannas boktips

Saskia

Saskia: en tjej som mej
Av Anne Agardh
Saskia är annorlunda och det vet hon men innan Moa kom till klassen var det inget som klasskompisarna brydde sig särskilt mycket om. Moa har alltid nya snygga kläder och det är henne som de andra i klassen samlas runt på skolgården. Nu blir det helt plötsligt en stor grej att Saskia sitter i rullstol och har en cp-skada. Det känns som om svarta stenar flyttat in i hennes mage men som tur är finns morfar, bästisen Linda och hästar.
 

Vikarien

Vikarien
Av Thomas Halling
Klassen har en ny vikarie. Han ser inte riktigt klok ut i sina slitna kläder, rufsiga hår och små runda glasögon. Och som om det inte vore nog så är hans engelska uttal helskumt. I klassrummet spårar allt snabbt ur och det skapas kaos. Ingen hör på och några bråkar och beter sig uppkäftigt. Det hela blir till och med obehagligt och mitt i detta stök sitter Lo tyst och tycker synd om vikarien.


Om jag får stanna

Om jag får stanna
Av Kajsa Gordon
Hundratals mil härifrån ligger Ilonas hemby. I sex år har hon gått i skolan men på skolfotona syns inte ett spår av henne. Nunnorna i klostret håller hennes och andras familjer som tvingats fly gömda i väntan på beslut från migrationsverket. Stellas bror Sandro är ”hemmasittare” och vägrar gå till skolan, något som slukar föräldrarnas tid och uppmärksamhet. Vad vet de egentligen om vad som händer i Stellas liv vad hon upplever och känner. Finns det någon vuxen som har tid att lyssna? Ilona och Stella är vänner och så nära varandra som bara bästisar kan vara, men deras liv skiljer sig åt och är långt ifrån lika. Tillsammans upplever de besvikelser, glädje, kamratskap, utanförskap och kanske störst av allt, känslan av att hålla en nyfödd kattunge i famnen.
 

Inte som Zlatan

Inte som Zlatan
Av Malin Stehn och Jonas Andersson
Eddie älskar fotboll och han trivs allra bäst med att spela hemma på gården och med att öva på häftiga trix. I fotbollslaget där han spelar brukade han vara bland de snabbaste, men efter sommarlovet har något förändrats. Lagkamraterna har växt massor men inte Eddie. Han känner sig som en mygga bland elefanter, myggan Eddie. Hans pappa däremot kallar honom för Zlatan och tjatar om träning ”-Tiotusen timmar är vad som krävs för att bli proffs”. Men är det verkligen det Eddie själv vill?

 

Nyckeln till hinsides

Vi och dom andra
Av Lasse Anrell
På en balkong hänger småfåglarna Siv, Rut, Ismail och Rut. Dom käkar chips, dricker te och har det helmysigt bland kameliablommorna. Men plötsligt blir det oväder och det börjar blixtra och dundra otäckt utanför.  Sen kommer haglet och någon pickar på fönsterrutan. Det är lilafåglarna som söker skydd från det hemska ovädret. Blåmesen Siv tycker att det finns plats för dem alla men Jim håller inte med.  – Ingen bra idé alls. Vi och dom andra är en berättelse om flyktingkrisen som sätter ord på det som kan vara svårt att förklara för ett barn. Fantastiska illustrationer och text som lockar till samtal.

Malins boktips Malins boktips

Tvestjärtar och stjärnljus


Tvestjärtar och stjärnljus
Av Mirja Unge
Fanny har tråkigt i väntan på sommarlovskompisarna. När de kommer har de med en ny styvpappa. En finstämd högläsningsbok om familj, kompisar och sommaren frihet.

 
Källarspöket


Källarspöket
Av Ewa Christina Johansson
Tor är borta igen och måste återfinnas innan klassen ska åka till simhallen. Som vanligt är det Ebba som får uppdraget att leta efter honom och det leder henne ner till källaren där ett spöke sägs härja.

 
Du kan!


Du kan!
Av Lars Rudebjer
Du kan många saker som djuren inte kan. Men de kan en hel del, de också...

 
Dadda hälsar på!


Dadda hälsar på
Av Anneli Tisell
I de populära böckerna från babblarnas värld kan du också lära dig att berätta boken på teckenspråk.
 

Barnen på Svartbäckens sanatorium


Barnen på Svartbäckens sanatorium
Av Janina Kastevik
Saga måste tillbringa sommarens hos sin buttra, självupptagna farfar i det gamla huset långt bort från allting. Som väl är hittar hon en kompis och tillsammans tar de sig in i det gamla sanatoriet som visar sig gömma en hemsk hemlighet.

 

Hjälp! Eld och lågor!

Hjälp! Eld och lågor!
Av Jo Salmson
När hunden Piffe skadar sig på en bortslängd glasbit bestämmer sig gårdens barn för att själva ta tag i städning av gräsmattorna. Allt glas ska bort! Men det är inte bara i hundtassar en glasbit kan ställa till skada.
 
Spetälskesjukhuset

Spetälskesjukhuset
Av Camilla Lagerqvist
En sommar på landet hos farmor är precis vad Elly behöver. Hon behöver tänka på något annat än mamma, som hon aldrig mer kommer att få träffa, tala med eller krama. Det gamla spetälskesjukhuset som tog emot svårt sjuka människor ända fram till 1940-talet står tillfälligt tomt och något drar Elly dit. Det visar sig att Saga lämnats kvar, men kvar från vad? Eller kvar från när?
 
Monsterhotellet

Monsterhotellet - den nya soffan
Av Anna Hansson
Den gamla soffan i monsterhotellet är perfekt! Gammal, smutsig och trasig. Men när fjädrarna börjar sticka pappa Bosse i rumpan är det ändå dags att skaffa en ny. Ulf och Ylva ger sig iväg mot möbelaffären.
 
Hitta Flugo

Hitta Flugo
Av Tedd Arnold
Det kan vara besvärligt att ha en fluga som husdjur. Särskilt när man leker kurragömma….
 
Springkällan

Springkällan
Av Johan Eriksson
När Elias anländer till det gigantiska flyktinglägret Springkällan med sin mamma och lillasyster har de alla olika sätt att hantera tillvaron. Mamma är övertygad om att pappa och de två storebröderna snart kommer efter, Amina skaffar kompisar och ser allt positivt i lägret. Elias vet ju att ingen kan ha överlevt bomben som träffade deras hus. Men storebror Benjamins telefon har han räddat och nu vill han hitta någon som kan se vad som finns på minneskortet. Och fotbollen blir livsavgörande. Med fotbollen kommer glädjen och hoppet, där finns vännerna och motståndarna. Där finns kanske vägen ut ur lägret.
 
Dagen när inget hände

Dagen när inget hände
Av Beatrice Alemagna
Hur många marsmänniskor kan man döda innan mamma säger att man ska sluta spela? Och vad händer om man tar med sig spelet ut och sedan tappar det i sjön? Vad gör man då, i skogen och regnet? En hel del visar det sig….
 
Skarven

Skarven

Av Sara Lövestam
Tre sommarkompisar möts på sommaridyllen Sländö. Johanna har sin hemlighet att avslöja, Oliva har sin att dölja. Ludde vill helst ha ett mysterium att lösa.En mellanålderbok om utanförskap, könsidentitet och vänskap. Och så en spännande deckargåta!
 
Djur som ingen sett utom vi

Djur som ingen sett utom vi
Av Ulf Stark
I dessa underbara rimmade dikter får vi bekanta oss med djur som Bipolaren, Klumpantropusen och Celansetten.
 
Hur hunden fick sin blöta nos

Hur hunden fick sin blöta nos
Av Kenneth Steven
Regnet vräker ner och Noa bygger en stor båt för att rädda alla slags djur. Även hunden får följa med! Men så springer båten läck, ett hål stort som en nöt får vattnet att forsa in. Noa finner på råd, ett av djuren har en nos precis så stor att den kan täppa till hålet. Men det får sina konsekvenser…..
 
Stan är full av djur

Stan är full av djur

Av Stefan Casta
En fantastisk bok späckad med både foton och illustrationer av alla de djur vem som helst av oss stöter på i stadsmiljöer. Allt från talgoxe till bäver. Där finns lättillgänglig fakta om de olika djuren och tips på hur man lättast får syn på dem.
 
Singers melodi

Singers melodi

Av Vanna Rosenberg
Sjölejonet Singer längtar hem! På cirkusen lär han sig konster och har sin bäste vän Manfred hos sig. Men han glömmer aldrig var han kommer ifrån och sjunger sin vackra sång om havet. Det får alla de andra på cirkusen att också längta. Underbar högläsningsbok för barn mellan 5 och 10.