Oxelösundsrummet

Gotlandsfärjan vid Färjeläget.

Välkommen till Oxelösundsrummet! Här har vi samlat material om stadens historia i dokument, film, bild och ljud.

I Oxelösundsrummet kan du bland annat ta del av kvinnornas historia i staden, busstrafikens historia, läsa och lyssna på fascinerande livsöden, se filmen om Hävringes siste lots, se Pelle Lööfs fotografier och Åke Berglunds bilder, och mycket mera.

Logga in

Besök Oxelösunds bildarkiv

diamant
    - stadens historia i bilder

Besök Sven Z:s arkiv

Sven Zetterströms arkiv

När Sven Zetterström avled 2016, 91 år gammal, lämnade han efter sig årtionden av politiskt engagemang i Oxelösund. Han var, som det sades, Sveriges längsta kommunalråd. Inte så mycket med syfte på kroppslängden utan med en klar anspelning på de 29 år (1959-1987) han var Oxelösunds kommunalråd. Under sina sista levnadsår lämnade Sven över pärm efter pärm från sitt privata arkiv till Kultur och Fritidsförvaltningen i Oxelösund. Vi kommer här att presentera detta arkiv varefter vi gått igenom och digitaliserat det. Vår förhoppning är, precis som Svens egen, att det ska sprida kunskap, minnen och engagemang om Oxelösunds moderna historia.

Till arkivet

Hasse Appelkvists musikskatt

Hasse Appelkvist

Hasse Appelkvist är en välkänd Oxelösundstrubadur som startade sin musikaliska bana ibörjan av 1970-talet. Här kan du ta del av och lyssna på Hasses album "Funderingar" från 1978 plus tre album till inspelade under 1990- och 2000-talet.

Till Hasses album

Historien i Sörmland

Runt om i Oxelösund finns 26 röda stolpar med vimplar. Här berättas om sjöfart och kustliv, om människor som har varit beroende av havet, som seglat, lotsat, vaktat fyrar, fiskat, sjörövat och många fler. Och om kanoner, bananer, malm och segeltävlingar.

Läs mer hos Sörmlands museum

Oxelösunds bibliotek, Allaktivitetshuset Koordinaten, Järntorget 7-9, 613 81 Oxelösund, 0155-383 50, biblioteket@oxelosund.se