Oxelösunds samhälle

Samhälle

Samhälle

Byggandet av Femöre kanal

Namnförklaringar

Varför heter det Femöre? Hur fick Getnäsudden sitt namn? Här kan du läsa förklaringar till många av namnen som finns i Oxelösund.

Läs namnförklaringar.

 

Kägelbana, byggd 1909

Röstlängd 1909

Röstlängd för Oxelösunds municipalsamhälle 1909. Se hur rösterna fördelades i kommunen innan den allmänna rösträtten infördes i Sverige 1921, en tid då de lokala företagen hade rösträtt och där inkomsten var avgörande för rätten att rösta och röstens storlek för den enskilde medborgaren. Ett fascinerande tidsdokument.

Se röstlängden.

 

 

Stadsvandring i Oxelösund

Följ med Karin Främling och Kerstin Svensson på en historisk vandring genom Oxelösund. Filmen är uppdelad i tio delar.

 

karta

Kartor

Kartor visar oss naturens formationer, terräng och skiftningar, men även orter och städers utbredning i landskapet. Och har man som härt tillgång till kartor från en tidsperiod som sträcker sig över 120 år ges tillfället att studera ett geografisk områdes utveckling och expansion. Så ta tillfället i akt och studera Oxelösunds utveckling via våra kartor.

Klicka på kartbilderna nedan för att öppna dem och utforska. Kartorna öppnas i ett eget fönster i ett program där du enkelt kan zooma in och ut kartorna som du själv önskar. I kartfönstret hittar du en meny där du kan välja att se kartan i helfönster genom att klicka på "fullscreen".

Karta från 1890
Kartan upprättades av Adolf Ason Murray. 1890

Karta från 1908Förslag till tomtindelning för stadsplan över Oxelösunds municipalsamhälle. 1908

Karta från 1928En mycket användbar karta för att finna gamla tomter och fastigheter.1928

Karta från 2008
Karta över kvarter. 2008

 

Logga in