Litteraturväven

Följ @Litteraturväven på instagram

 

Litteraturväven #14: Gunnar Ekelöf - Jag har drömt mig ett liv

 

Han var outsidern som tog den europeiska modernismen till Sverige, samtidigt om han plågades av svek och själslig förtvivlan. Han var drömmaren vars lyrik kom att förändra den svenska diktarkonsten.   Litteraturväven berättar historien om Gunnar Ekelöf: Jag Har Drömt Mig Ett Liv.
Publicerad: 2020-09-13

 

Litteraturväven #13: Emily Brontë - Ensamhet, systerskap och svindlande höjder

 

Hon var prästdottern som flydde en obarmhärtig verklighet med hjälp av syskonkärlek och fantasi, en särling vars lidelse för de omgivande hedarna kom att ge upphov till en av 1800-talets mest vildsinta och egenartade romaner. Litteraturväven berättar historien om Emily Brontë: Ensamhet, Systerskap Och Svindlande Höjder. 
Publicerad: 2020-05-29

 

Litteraturväven #12: Roberto Bolaño - Resa mot mörkrets kärna


Han utforskade sambandet mellan litteratur, våld och människans yttersta mörker, en mytomspunnen litterär stjärna vars misslyckade hjältar erövrade en hel värld. Litteraturväven berättar historien om Roberto Bolanõ: Resa mot mörkrets kärna. 
Publicerad: 2020-02-28

 

Litteraturväven #11: Anna Achmatova - Sorgen är det mest pålitliga på jorden


Hon var bespottad och dömd av den sovjetiska regimen, men fortsatte stoiskt att i hemlighet skriva sin poesi. Ett vittnesmål om det ryska folkets kamp och lidanden genom revolutioner, världskrig och terror; ett poem utan hjälte. Litteraturväven berättar historien om Anna Achmatova: Sorgen Är Det Mest Pålitliga På Jorden. 
Publicerad: 2020-01-07

 

Litteraturväven #10: Jack Kerouac - Beat, kickar och delirium

Han skrev i vilda explosiva rus om jakten på liv och mening längs med Amerikas evinnerliga vägar. En resa kantad av vänskap, skapande, rus och delirium. Litteraturväven berättar historien om Jack Kerouac: Beat, Kickar och Delirium.
Publicerad: 2019-11-07

 

Litteraturväven #9: Angela Carter - Kvinnan, myten och fantasins omättliga rymd

Hon kom att bli en av Storbritanniens mest egensinniga och radikala författare med en omättlig fantasi, som dekonstruerade samtidens myter om kön, sexualitet och kvinnlighet. Litteraturväven berättar om Angela Carter: Kvinnan, Myten Och Fantasins Omättliga Rymd.
Publicerad: 2019-09-12

 

Litteraturväven #8: Paul Andersson - Verkligheten förkolnar under mina kyssar

Han var det självutnämnda geniet som levde för ruset i poesin likt i livet självt. Ett livslångt flyktförsök från samhällets konformism som resulterade i flera hyllade diktsamlingar, men kantades av ett liv med droger, kriminalitet och prostitution. Litteraturväven berättar om Paul Andersson: Verkligheten Förkolnar Under Mina Kyssar.
Publicerad: 2019-06-29


Litteraturväven #7: Moa Martinson - Torparhustrun som erövrade ett land

Hon var torparhustrun som gav fattiga och marginaliserade kvinnor en röst i den svenska litteraturen, den lusige barfotaungen från Norrköpings arbetarkvarter som erövrade ett helt land, trots ett liv fyllt av sorger och tragik. Litteraturväven berättar om Moa Martinson: Torparhustrun Som Erövrade Ett Land.
Publicerad: 2019-05-20


Litteraturväven #6: Forough Farrokhzad - Minns vingarnas flykt

Hon utmanade sitt lands normer och konventioner i ord och handling, en kärlekens och frihetens poet, men fick betala ett högt pris innan sin allt för tidiga död.  Litteraturväven berättar historien om Farough Farrokhzad: Minns vingarnas flykt.
Publicerad: 2019-04-18

 

Litteraturväven #5: Richard Wright - Vit terror, svart tragedi

Han växte upp i den amerikanska Södern med rassegregation och bestialiska lynchningar, men omvandlade sitt hat, sin ilska och bitterhet mot den vita terrorn till rasande skildringar över samtidens tillstånd.  Litteraturväven berättar historien om Richard Wright: Vit terror, svart tragedi. 
Publicerad: 2019-03-20

 

Litteraturväven #4: Francois Villon - Gangsterpoetens testamente

Han var en av medeltidens stora lyriker med ett digert testamente, men samtidigt en dömd mördare, inbrottstjuv och medeltida gängmedlem. En missdådare med det skrivna ordets gåva. Idag berättar vi historien om François Villon: Gangsterpoetens Testamente.
Publicerad: 2019-02-20

 

Litteraturväven #3: Karin Boye - Förtvivlans vånda och kraft

Hon skrev några av de mest älskade dikterna i svensk poesi, samtidigt som hon moderniserade romankonsten och frambringade en av 1900-talets mest gastkramande framtidsskildringar. Men förtvivlan, skam och dödslängtan följde i hennes fotspår. Idag berättar vi historien om Karin Boye: förtvivlans vånda och kraft.
Publicerad: 2019-01-20

 

Litteraturväven #2: Arthur Rimbaud - En tid i helvetetVar han det unga poetiska geniet som levde ut sin lyrik konsekvenslöst till det yttersta eller en moralens antagonist, ett monster i en pojkes kropp? Idag berättar vi historien om Arthur Rimbaud: en tid i helvetet. 
Publicerad: 2018-12-20

 

Litteraturväven #1: Carson McCullers - Underbarnet från södern
 Hon blev sin generations litterära underbarn, men kämpade livet igenom mot sjukdomar, ett destruktivt äktenskap och alkoholmissbruk. Idag berättar vi historien om Carson McCullers: underbarnet från södern. 
Publicerad: 2018-11-24

 

 

 

 

 

Har du frågor eller synpunkter på Litteraturväven, kontakta jonas.stal(a)oxelosund.se.