Lyssna i:

AcastiTunes

SoundcloudSpotify

Följ @Litteraturväven på instagram

 

Litteraturväven #9: Angela Carter - Kvinnan, myten och fantasins omättliga rymd


Hon kom att bli en av Storbritanniens mest egensinniga och radikala författare med en omättlig fantasi, som dekonstruerade samtidens myter om kön, sexualitet och kvinnlighet. Litteraturväven berättar om Angela Carter: Kvinnan, Myten Och Fantasins Omättliga Rymd.
Publicerad: 2019-09-12
Källor

 

Litteraturväven #8: Paul Andersson - Verkligheten förkolnar under mina kyssar


Han var det självutnämnda geniet som levde för ruset i poesin likt i livet självt. Ett livslångt flyktförsök från samhällets konformism som resulterade i flera hyllade diktsamlingar, men kantades av ett liv med droger, kriminalitet och prostitution. Litteraturväven berättar om Paul Andersson: Verkligheten Förkolnar Under Mina Kyssar.
Publicerad: 2019-06-29
Källor


Litteraturväven #7: Moa Martinson - Torparhustrun som erövrade ett land


Hon var torparhustrun som gav fattiga och marginaliserade kvinnor en röst i den svenska litteraturen, den lusige barfotaungen från Norrköpings arbetarkvarter som erövrade ett helt land, trots ett liv fyllt av sorger och tragik. Litteraturväven berättar om Moa Martinson: Torparhustrun Som Erövrade Ett Land.
Publicerad: 2019-05-20
Källor


Litteraturväven #6: Forough Farrokhzad - Minns vingarnas flykt

Hon utmanade sitt lands normer och konventioner i ord och handling, en kärlekens och frihetens poet, men fick betala ett högt pris innan sin allt för tidiga död.  Litteraturväven berättar historien om Farough Farrokhzad: Minns vingarnas flykt.
Publicerad: 2019-04-18
Källor

 

Litteraturväven #5: Richard Wright - Vit terror, svart tragedi

Han växte upp i den amerikanska Södern med rassegregation och bestialiska lynchningar, men omvandlade sitt hat, sin ilska och bitterhet mot den vita terrorn till rasande skildringar över samtidens tillstånd.  Litteraturväven berättar historien om Richard Wright: Vit terror, svart tragedi. 
Publicerad: 2019-03-20
Källor

 

Litteraturväven #4: Francois Villon - Gangsterpoetens testamente

Han var en av medeltidens stora lyriker med ett digert testamente, men samtidigt en dömd mördare, inbrottstjuv och medeltida gängmedlem. En missdådare med det skrivna ordets gåva. Idag berättar vi historien om François Villon: Gangsterpoetens Testamente.
Publicerad: 2019-02-20
Källor

 

Litteraturväven #3: Karin Boye - Förtvivlans vånda och kraft

Hon skrev några av de mest älskade dikterna i svensk poesi, samtidigt som hon moderniserade romankonsten och frambringade en av 1900-talets mest gastkramande framtidsskildringar. Men förtvivlan, skam och dödslängtan följde i hennes fotspår. Idag berättar vi historien om Karin Boye: förtvivlans vånda och kraft.
Publicerad: 2019-01-20
Källor

 

Litteraturväven #2: Arthur Rimbaud - En tid i helvetet

Lyssna i itunes
Var han det unga poetiska geniet som levde ut sin lyrik konsekvenslöst till det yttersta eller en moralens antagonist, ett monster i en pojkes kropp? Idag berättar vi historien om Arthur Rimbaud: en tid i helvetet. 
Publicerad: 2018-12-20
Källor

 

Litteraturväven #1: Carson McCullers - Underbarnet från södern
 

Lyssna i itunes
Hon blev sin generations litterära underbarn, men kämpade livet igenom mot sjukdomar, ett destruktivt äktenskap och alkoholmissbruk. Idag berättar vi historien om Carson McCullers: underbarnet från södern. 

Publicerad: 2018-11-24
Källor

 

 

 

 

 

Har du frågor eller synpunkter på Litteraturväven, kontakta jonas.stal(a)oxelosund.se.

Litteraturväven/Instagram

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nytt avsnitt på gång! #angelacarter #litteraturhistoria #litteraturväven #litteraturpodd #podd

Ett inlägg delat av Litteraturväven (@litteraturvaven)

 

Tjuvlyssna på nästa avsnitt! Släpps nästa vecka.

Ett inlägg delat av Litteraturväven (@litteraturvaven)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tjuvlyssna på nästa sändning av #litteraturväven ! #podd

Ett inlägg delat av Litteraturväven (@litteraturvaven)