Barnbokstips

Vi tipsar om...The Witchboy

av Molly Ostertag
Magi, spänning och viljan att själv få bestämma över sitt liv
I Witchboy får vi lära känna  Aster som växer upp i en liten by där alla har magiska förmågor. Flickorna utbildas till häxor, medan pojkarna växer upp och blir formbytare, alltså människor som kan förvandla sig till ett speciellt djur. Problemet är bara att Aster vill inte bli formbytare, han vill hellre lära sig häxkonster precis som sin syster.
Hur ska Aster få sin familj att förstå att han egentligen är född till häxa? Eller kan det vara farligt att använda häxkonster i smyg när man är pojke, precis som Asters mamma säger?När flera kusiner till Aster försvinner, måste han välja om han ska våga använda magins kraft för att försöka rädda dem.

 

Mystiska skall
av Anton Bergman
Veckorna på Stellas sommarställe blir inte så tråkiga som Vera trott. Under en tältutflykt råkar de på ett minst sagt skumt gäng som håller till i ett gammalt ödehus. Vad är det de måste hålla gömt? Varför är de så argsinta? Och varför är Liam så rädd?

 

Jordgubbsbarnen
av Sara Olausson
I Jordgubbsbarnen träffar vi Maria och hennes bror Gabriel som bor i ett land någonstans söderut. Sommarlovet har just börjat och Maria ser fram emot att leka och bada i floden, kanske lära sig simma till och med? Men det är ont om pengar hemma och trots att mamma och pappa inte jobbar och har all tid i världen att leka, ägnar de massor av tid åt att bara prata och prata. De pratar om ett land långt borta som heter Sverige. Ett land dit de åka och plocka jordgubbar stora som äpplen, så hästen Bobbi kan få mat och Maria och hennes bror nya kläder inför vintern.
Men Maria vill inte att mamma och pappa ska åka, hon kommer att sakna dem alldeles för mycket. Hon vill inte bli ett av alla Jordgubbsbarn. För det är så barnen kallas, de vars föräldrar åkt utomlands för att tjäna ihop pengar till sin familj.

Kontakta oss

Beatrice Eriksson
Barn- och skolbibliotekarie
Telefon: 0155-383 71
beatrice.eriksson@oxelosund.se

Johan Petersson
Skolbibliotekarie
Telefon: 0155-383 71
johan.petersson@oxelosund.se

Hanna Stål Wintzell
Barnbibliotekarie
Telefon: 0155-383 71
hanna.stal.wintzell@oxelosund.se


 

Logga in